BUDGETWEEKMENU.nl

Iedere dag voordelig

Sparen bij een klein inkomen

Het goede nieuws is: Iedereen kan sparen, ook al is je inkomen nog zo klein. 

Als je (nog) niet spaart of van mening bent niet te kunnen sparen: Begin klein, al is het 20 cent per week, maak er een sport van om het bedrag steeds groter te maken. Door met sparen bezig te zijn, verandert je kijk op iedere uitgave en geef je minder uit. 

Verander je gedachten van: "wat kan ik nu nog uitgeven", naar: "hoeveel zou ik over kunnen houden door andere keuzes te maken"

Waarom Sparen belangrijk is

Het volgende artikel geeft goed en duidelijk weer waarom sparen belangrijk is. http://www.nu.nl/weekend/4206006/waarom-onverstandig-geen-financiele-buffer-hebben.html

Ik sta vierkant achter de stelling van Nibud dat sparen een vaste post in je maandelijkse uitgaven zou moeten zijn. De reden is simpel. Er komen altijd onvoorziene uitgaven op je pad, die betaald moeten kunnen worden van geld wat niet op gaat aan de dagelijkse behoeften zoals eten. 

We kunnen onze kinderen leren dat ze de centjes die ze krijgen niet direct en volledig hoeven (moeten) gebruiken. Jong geleerd is immers oud gedaan. 

Bij iedere gewenste aankoop kun je samen onderzoeken of het goedkoper te krijgen is. Bijvoorbeeld: Leen speelgoed in een speelgoedbibliotheek, speel dure gamespellen of met Lego Friends bij vriendjes en vriendinnetjes die het al hebben, 2e hands kopen of misschien heb je eigenlijk al iets vergelijkbaars thuis en speel daar dan eerst nog weer eens mee. 

Als je over 3 weken nog steeds helemaal warm loopt voor hetzelfde speeltje, kan het alsnog aangeschaft worden (of niet). Vaak zie je dat de lol er dan al weer af is en je hebt je kind waardevolle lessen over uitstellen en onderzoeken van aankopen geleerd.

Er is een groot verschil tussen "wil ik hebben" en "heb ik echt nodig".

Wanneer heb je iets echt nodig? 

'Heb ik echt nodig' gaat bijvoorbeeld over brood en dan de allergoedkoopste soort (800 gram bruin brood 0.79 Lidl). Of over nieuwe onderbroeken omdat je oude gaten hebben. Of een winterjas omdat je oude te koud is, niet omdat je oude niet zo mooi meer is. 

'Wil ik hebben' gaat o.a. over alle duurdere soorten brood, afbakbroodjes, krentenbollen en croissantjes (hogere kiloprijs). Nieuwe onderbroeken van een merk wat tegenwoordig stoer is om te dragen. 

Een "wil ik hebben-aankoop" is geld gebruiken wat je ook had kunnen sparen.

Dit kun je heel ver door trekken door in het geval van het brood bijvoorbeeld ook te vergelijken met crackers, havermoutpap en beschuiten of door te onderzoeken of luxer brood bakken, bijvoorbeeld krentenbollen, te realiseren is voor dezelfde kiloprijs als een gewoon brood. 

Let op: Eerst alleen uitzoeken hè, niet meteen iets voor kopen. Dus eerst recepten uitpluizen en er een prijskaartje aan hangen. Denk ook aan stroomverbruik van de oven. Dit is geen grote kostenpost, maar ook niet gratis. Natuurlijk kon ik het niet laten dit zelf even uit te zoeken. Conclusies en "hoe bereken ik het stroomverbruik bij een recept" vind je helemaal onderaan dit artikel.

 

Herken een "wil ik hebben" aankoop: 

1) Iets wat je mooi/leuk lijkt zoals bijvoorbeeld de nieuwste mode of hele mooie schoenen, terwijl je eigen kleding en schoenen echt nog wel passen en niet volledig versleten is. Of iets moois voor in huis, zoals een lamp, kaarsje of spreuk voor aan de muur. (die laatste kun je waarschijnlijk ook zelf wel maken met spullen die je al in huis hebt). Of netflix. Er is voldoende tv te zien via de normale kanalen en op youtube. Netflix delen met buren of kennissen voor de halve prijs, is aantrekkelijk, maar blijft een onnodige uitgave.  

2) Een betere/nieuwere versie van iets wat je al hebt (bijv. een nieuw model telefoon, terwijl je al een telefoon hebt die het doet)

3) De nieuwste (duurste) versie van iets wat je nog niet hebt. Kun je werkelijk zoveel meer, wat je echt niet kunt missen, met de nieuwste uitvoering of doet een goedkopere versie ook prima dienst? En heb je het überhaupt wel nodig?

4) Iedereen heeft het, dus wil ik het ook. Dit is een moeilijke categorie om streng bij te zijn voor jezelf of je kinderen. Denk hier eens aan: 

Stel dat het waar zou zijn dat je 'er niet bij hoort' omdat je iets niet hebt. Zou je werkelijk zulke "vrienden" willen hebben of ga je liever op zoek naar mensen die jou waarderen om wie je bent, in plaats van "om wat je hebt"? 

5) Het lijkt me zo handig om te hebben Bedenk eens heel goed wat dit apparaat of ding je zal brengen wat je niet ook al kunt bereiken met dat wat je al wel hebt. Bijvoorbeeld een knoflookpers. Knoflook kun je met een mesje ook prima kleinsnijden en een mesje heb je vast al. 

Ander voorbeeld: Een notitieboekje van 1 euro: Ik ken mensen die alles noteren op enveloppen, achterkanten van brieven en opengemaakte papiertjes van theezakjes. Je kunt ook digitaal notities maken op een telefoon, tablet of computer. Een notitieboekje is dus feitelijk niet nodig. Weer 1 euro bespaard. 

6) Ja, maar er zit een gratis kado/tablet bij dit abonnement Heel aantrekkelijk, maar uiteindelijk betaal je de gratis kado's bijna altijd zelf als je gaat zoeken naar vergelijkbare abonnementen zonder kado. Een tijdschriftenabonnement heb je, als je eerlijk bent, sowieso niet nodig en al neem je die met het kado, dan ben je duurder uit dan een abonnement met korting. In de bibliotheek kun je heel veel tijdschriften gratis lezen. 

De Piraminder helpt je je uitgaven te beperken, door eerst naar alternatieven te zoeken voor het kopen van dingen


Ovenkosten berekenen bij baksels op 200 graden (hogere temperatuur kost iets meer, lagere temperatuur iets minder) 

1) Zoek het typeplaatje van jouw oven. In mijn geval 3,2kW

2) Bekijk het recept en tel de minuten voor het voorverwarmen en het bakken op. (voorverwarmen doe je ongeveer 10-15 minuten)

3) De eerste 15 minuten van de totale oventijd inclusief voorverwarmen neemt de oven ongeveer 50% van het vermogen, de resterende minuten neemt de oven ongeveer 30% van het vermogen. 

4) Kosten ovengebruik is: 15/60 x 0.5 x jouw wattage + overige duur in minuten/60 x 0.3 x jouw wattage. De uitkomst doe je x €0.20 (gemiddelde prijs van 1 kWh)

Voorbeeld: Ik bak een hartige taart 25 minuten op 200 graden. Voorverwarmen 10 minuten. 

De berekening wordt dan: 15/60x0.5x3.2=0.4 + (35-15=20 resterende minuten) 20/60x0.3x3.2=0.32 

Tel die 2 op: 0.4+0.32=0.72 

Doe dit x €0.20 = 0.72x0.20=€0.144 om 1 hartige taart te bakken (14,5 cent afgerond aan ovenkosten)

Zelf krentenbollen bakken?

Als ik een recept van krentenbollen bekijk en bereken, is de conclusie dat het weliswaar minder kost dan krentenbollen kopen, maar dat gewoon brood toch een stuk voordeliger is. (800 gram krentenbollen zelf maken kost al gauw 1.50 als je de goedkoopste varianten van de ingrediënten gebruikt)

Een goedkoper alternatief voor de krentenbol is bijvoorbeeld wentelteefjes maken. Dat kan ook prima met bruin brood en de korstjes eraan laten. 

Budget wentelteefjes:

Een ei – een scheutje melk – een beetje kaneel.
Dit door elkaar roeren.
Hier een oude boterham in dompelen.
En in de koekenpan met wat boter even aan 2 kanten bakken en klaar.
Voor de luxe een beetje (poeder)suiker er over.

Hier een recept http://www.goddelijke-recepten.nl/ontbijt/wentelteefjes-maken/ 

Het is de kunst om "functioneel eten" en "Lekker eten waar je zin in hebt" te kunnen combineren 

(lekker en voedzaam eten voor zo weinig mogelijk geld).